Președintele Consiliului Județean Alba, împreună cu primarul comunei Lopadea Nouă, Marian Cătălin Indreiu și cu Dan Popescu, administratorul public al județului Alba, s-au deplasat în localitatea Ocnișoara pentru a stabili planurile de investiție pentru un nou ștrand.
Localitatea Ocnișoara, din comuna Lopadea Nouă, este cunoscută din vechime pentru apele sărate de care dispune, prospecțiile geologice indicând prezența unui masiv de sare în subsolul regiunii, care prin eroziune a ajuns să fie vizibil la suprafaţa solului.
Am analizat astăzi, împreună cu primarul Marian Cătălin Indreiu și cu Dan Popescu – Administratorul public al județului Alba, ideea unui proiect prin care să fie construit un ștrand în acest loc, având o arhitectură tradițională, cu sursă de inspirație etnografică locală.
Un prim pas este făcut deja, prin proiectul de reabilitare și asfaltare a drumului comunal care leagă Ocnișoara de satele Ciuguzel și Odverem, prin care localitatea, locuită momentan doar de câteva familii, va fi scoasă din izolare, iar zona va deveni accesibilă publicului interesat.
Investiția propusă este complementară celei prin care la Ocna Mureș, localitate aflată la mai puțin de 30 de km, sunt investiți șase milioane de euro în amenajarea unei baze de tratament și agrement, cu centre de sănătate, recuperare și bazine cu apă dulce și sărată, orașul de pe malul râului Mureș urmând a reveni în rândul stațiunilor balneare. Astfel, Ocna Mureș și Ocnișoara vor deveni puncte importante pe harta națională în ceea ce privește balneoturismul și medicina recuperatorie.
Un punct aparte în Ocnișoara este zona numită ”la murătoare”, unde a fost reamenajată fântâna veche de 200 de ani, din care localnicii iau apă sărată, folosită pentru a îmbunătăţi calităţile bucatelor, dar și în scop medicinal, pentru tratarea unor boli, cum ar fi reumatismul.
Sursa: https://actualitate.info/
Last modified: 4 februarie 2020